Kuukauden kokoelmalöytö tammikuu 2014

Tällä palstalla esitellään mielenkiintoisia löytöjä Suomen Metsästysmuseon esine- ja kuvakokoelmista, kirjastosta ja arkistosta.

Metsästys ja Kalastus nro 0 vuodelta 1911

Kaikkien aikojen ensimmäinen Metsästys ja Kalastus -lehti. Koenumero vuodelta 1911 sai järjestysnumerokseen nollan. Kuva: Suomen Metsästysmuseo.

Metsästys ja Kalastus -lehden koenumero vuodelta 1911

Metsästysmuseon kirjasto sai vuoden 2014 alussa kokoelmiinsa kauan kaivatun täydennyksen, jota jo metsästyskirjaston perustaja C. A. Borgström havitteli kirjakokoelmaansa siinä kuitenkaan koskaan onnistumatta. Vuoden 1985–1986 Erämaailma-kokoelmassa julkaistussa artikkelissaan Borgström kirjoitti tästä harvinaisuudesta seuraavasti:

"Moni kirjastoni vierailija on väittänyt luulleensa, että kirjastoni on täydellinen. Mutta sitä se ei suinkaan ole eikä koskaan sellaiseksi voi tullakaan. Toivelistani on ja tulee aina olemaan laaja.

Voin siitä mainita yllättävältä tuntuvan esimerkin. Kaikille metsästäjille tunnetusta lehdestä "Metsästys ja Kalastus" minulla on kaikki vuosikerrat alusta alkaen eli vuodesta 1912 lähtien. Mutta 1911 ilmestyi koenumero ja kaikista ponnisteluista huolimatta en ole saanut tätä omakseni. Olisiko olemassa joku jalo sielu, joka..."

Jalo sielu löytyi vihdoin tammikuussa 2014, kun Ossian Vuoksenturja lahjoitti joulukuussa 1911 julkaistun Metsästys ja Kalastus -lehden koenumeron museon kirjastoon. Samassa yhteydessä Metsästyskirjasto sai myös saman lehden hyväkuntoisen vuoden 1912 vuosikerran.

Koenumerolla kosiskeltiin tilaajia

Joulukuussa 1911 ilmestyneen koenumeron julkaisija oli Suomen Metsästysyhdistys. Uusi lehti korvasi yhdistyksen aiemmin julkaiseman pelkästään metsästykseen keskittyneen Suomen Metsästyslehden, jonka julkaisu oli lopetettu aiemmin saman vuoden syyskuussa.

Koenumero sisälsi pääasiassa mainoksia sekä vetoavan pääkirjoituksen tilaajien hankkimiseksi, mikä lienee ollut julkaisun ensisijainen tarkoitus. Mainostajia olivat mm. Stockmannin urheiluosasto sekä K. Rautasen Polkupyörätehdas ja Urheilukauppa, jotka molemmat kauppasivat "urheiluesineitä".

Oman reklaaminsa olivat lehteen myös laittaneet Oy Husqvarna, turkiskauppias Herman Renfors, Talous-Osakekauppa, Vakuutusosakeyhtiö Kaleva, Helsingin Kalastustarpeiden liike Fritz Schröder, P. J. Bögelundin Valokuvaustarpeiden kauppa ja kauppias Wilhelm Kommonen, joka myi esim. koiran-, kanin- ja fasaanin ruokaa.

Tulevista numeroista todettiin kansilehdessä seuraavasti:

"Metsästys ja Kalastus ilmestyy 1912 kerran kuukaudessa (12 vihkoa). Kukin vihko sisältää 2–3 painoarkkia osaksi kuvitettua tekstiä. Paitsi metsästyksestä ja kalastuksesta varsinaisesti, sisältää lehti kirjoituksia tilapäisesti muistakin ulkoilmaurheiluista."

Pääkirjoituksen lopussa esitettiin vielä vetoomus:

"Viittaamme edellä olevaan tilausilmoitukseen ja kehoitamme metsänkävijöitä, kalamiehiä ja ylipäänsä kaikkia niitä henkilöitä, jotka pitävät virkistävää ulkoilmaurheilua arvossa, liittymään tämän lehden kannattajiin. Helsingissä, joulukuulla 1911. Suomen Metsästysyhdistys."

Teksti: Ilja Koivisto

Vuoden 2013 löydöt:

Veikko Rissanen: Yli kankaan ja kosteikon (Joulukuu 2013)

J. V. Rangellin metsästyskansio (Marraskuu 2013)

A. E. Järvisen kynät (Lokakuu 2013)

Peurakivääri (Syyskuu 2013)

Ravunkivet (Elokuu 2013)

Tapio Wirkkalan puukko (Heinäkuu 2013)

Vuoden eräkirja 1985: Pieninkä (Kesäkuu 2013)

Arkistoidut löydöt

 

 

Museokauppa
Keruut
Käpälän jälkiä -uutiskirje
Museoyhdistykseen jäseneksi
Suomen Metsästysmuseo Facebook Suomen Metsästysmuseo LinkedIn TM

Kantapuu