Kuukauden kokoelmalöytö heinäkuu 2014

Kuljun Metsästysseuran edustajat luovuttavat palkinnot Suomen Metsästysmuseolle

Kuljun Metsästysseuran edustajat lahjoittavat palkintokokoelman Suomen Metsästysmuseoon. Kuvassa: Pekka Peltonen (oik.), Eero Laaksonen, Pekka Allonen (Metsästsymuseo), Jukka Peltonen (Metsästysmuseo), Anne Uotila-Laine (Metsästysmuseo), Tarja Kivimäki, Reino Kivimäki, Harri Palander ja Antti Viitanen. Kuva: Ilja Koivisto/Suomen Metsästysmuseo.

Kuljun Metsästysseuran hopeapokaalit museoon

Kuljun Metsästysseura ry lahjoitti ainutlaatuiset kiertopalkintonsa Suomen Metsästysmuseolle 29.5.2014. Lahjoitus sisälsi 14 hopeista ajokoirakilpailuissa ja -kokeissa käytettyä pokaalia, jotka olivat jääneet aikojen saatossa pois käytöstä. Vanhimmat palkintomaljat ovat 1900-luvun alusta Venäjän vallan ajalta ja nuorimmat 1970-luvulta.

Erikoisin palkinto on kookas metallisin köynnös- ja lehväaihein koristeltu lehmänsarvi, jonka seosmetallista valettu jalusta esittää eläimen taljaan pukeutunutta nuorukaista. Sarven metallisen kannen päällä seisoo puolestaan urheilijamiestä esittävä pienoispatsas. Hopeinen vaakunalaatta kertoo, että kyseessä on "Verner Palanderin Muisto Palkinto". Sarven reunoihin ripustettuihin vaakunalaattoihin on lisäksi kaiverrettu ajokoirakokeiden voittajakoirien nimiä 1920- ja 1930-luvuilta.

Nimikkopalkinnon seuralle lahjoitti Tampereen kaupunginviskaali Verner Palander (1861 - 1932). Hän oli Kuljun Metsästysseuran perustajajäsen ja pitkäaikainen sihteeri (1911 - 1930). Palkintosarvi on todennäköisesti valmistettu Saksassa aivan 1900-luvun alussa.

Verner Palanderin Muisto Palkinto

Verner Palanderin Muisto Palkinto. Kuva: Suomen Metsästysmuseo.

Vanhin pokaali, jonka tarkka valmistusaika on tiedossa, on ns. Nellyn malja. Tarkastusleimojen mukaan palkinnon on valmistanut Suomen Kultaseppä Oy Turussa vuonna 1917. Kuin vakuudeksi maljassa on voittajakoirien nimikaiverruksia vuosilta 1919 - 1994. Sen kanssa vanhimman pokaalin tittelistä kilvoittelee Arthur af Hällströmin malja, mutta sen tarkastusleimat ovat epäselvät. Todennäköisesti pystin on tehnyt Kultakeskus Oy Hämeenlinnassa vuonna 1916. Voittajakoirien nimikaiverrukset alkavat kuitenkin vasta vuodelta 1934 jatkuen vuoteen 1998.

Vanhin Tampereella yhä metsästävä seura

Kuljun Metsästysseura on Tampereen vanhin yhä kaupungin alueella metsästävä metsästysseura. Se perustettiin vuonna 1911. Aluksi seura toimi Lempäälän Kuljussa, mutta nykyisin myös Ruoveden Muroleen kylällä. Vanhimman tamperelaisen metsästysseuran titteli kuuluu vuonna 1896 perustetulle Lembois Jagtföreningenille. Tampereella yhä kotipaikkaansa pitävä seura metsästää nykyään Multialla Keski-Suomessa.

Kuljun Metsästysseura on ollut esimerkillinen perinteidensä tallentamisessa. Seura on julkaissut 35-, 40-, 50-, 75- ja 100-vuotishistoriikit. Viimeisimmän vuonna 2012 julkaistun ansiokkaan opuksen on kirjoittanut seuran pitkäaikainen puheenjohtaja sosiaalineuvos Seppo Rantanen. Nyt tehdyn palkintokokoelman lahjoituksen lisäksi Kuljun Metsästysseura on lahjoittanut Metsästysmuseoon myös arkistonsa vanhimpia osia vuosina 2006 ja 2013.

Kuljun Metsästysseuran palkinnot ovat esillä Suomen Metsästysmuseossa Riihimäellä kesäkauden ajan 21.9.2014 saakka.

Teksti: Ilja Koivisto

Karjalan Kennelklubin kutsukortti 1934 (Helmikuu 2014)