Museokauppa
Keruut
Käpälän jälkiä -uutiskirje
Museoyhdistykseen jäseneksi
Suomen Metsästysmuseo Facebook Suomen Metsästysmuseo LinkedIn TM

Kantapuu

Kokoelmalöytö lokakuu 2016

Tällä palstalla esitellään mielenkiintoisia löytöjä Suomen Metsästysmuseon esine- ja kuvakokoelmista, kirjastosta ja arkistosta.

HIRVILAKKI

Hirvien vuotuiset kaatomäärät kohosivat 1950-luvun lopulla jo yli kuuteen tuhanteen ja hirvijahdeista alkoi tulla yhä merkittävämpi osa metsästysseuratoimintaa. Pyyntimiehillä oli usein enemmän intoa kuin taitoa, ja niinpä hirvijahdeissa kaatui valitettavan usein hirvien lisäksi myös hirvestäjiä. Esimerkiksi syksyn 1958 hirvijahdeissa sai harhaluodeista surmansa kaksi metsästäjää, ja lisäksi kaksi haavoittui vaikeasti.

Metsästäjien ampumataidon ja jahtien turvallisuuden parantamista oli vaadittu jo 1940-luvulla, mutta esimerkiksi punainen päähine tuli pakolliseksi kaikille hirvijahtiin osallistuville vasta vuonna 1959. Joidenkin tietojen mukaan punaisen hirvilakin käyttöönottoon olisi merkittävästi vaikuttanut valtakunnan päämetsästäjä ja -kalastaja, presidentti Kekkonen.

Metsästysmuseon kokoelmissa on useita saantitietojen mukaan Suomen ensimmäisiä punaisia hirvilakkeja. On tietysti lähes mahdotonta sanoa, missä ja koska punaista päähinettä olisi käytetty ensimmäistä kertaa hirvijahdissa, mutta selvää on, että monet metsästysseurat ja hirvijahtiseurueet ottivat punaiset lakit käyttöön jo 1950-luvun puolivälissä.

Kesällä 2016 museon kokoelmiin saatiin jälleen yksi esimerkki varhaisista hirvijahtipäähineistä, hieno hirvennahkainen lippalakki. Laadukkaassa lakissa on villakankainen vuori ja alaslaskettavat korvaläpät. Päähineen on valmistanut Tampereella vuosikymmeniä toiminut nahka- ja turkisliike Nappari, saantitietojen mukaan noin vuosina 1958–1964.


Lakin museolle lahjoittanut Pekka Peltonen Tampereelta tiesi kertoa, että tällaisia lakkeja tehtiin Napparilla Vesilahden Metsästysyhdistyksen tilauksesta. Lakkihankkeen puuhamiehenä toimi tamperelaisen kartonkitehdas Tako Oy:n turvallisuusinsinööri ja innokas metsämies Kai Bergius. Lakki on lähes käyttämätön, koska se osoittautui liian pieneksi alkuperäiselle omistajalleen Pekka Virtaselle.

Teksti ja kuvat:

Jukka Peltonen

intendentti

Suomen MetsästysmuseoAikasempia löytöjä:

Metsästys & Kalastus -lehden näytenumero (Tammikuu 2014)

Karjalan Kennelklubin kutsukortti 1934 (Helmikuu 2014)

Kuljun Metsästysseuran palkinnot (Heinäkuu 2014)

Hyljekoira Jocken tarina (Elokuu 2014)

Haulikkoampujan sormus (Joulukuu 2014)

Kettuhoukutin (Kesäkuu 2015)

Kartta (Syyskuu 2015)

Karhunkallo (Joulukuu 2015)

Karhupyssyjä Karjalasta (Huhtikuu 2016)

 

Arkistoidut löydöt