Museokauppa
Keruut
Käpälän jälkiä -uutiskirje
Museoyhdistykseen jäseneksi
Suomen Metsästysmuseo Facebook Suomen Metsästysmuseo LinkedIn TM

Kantapuu

Kokoelmalöytö lokakuu 2016

Tällä palstalla esitellään mielenkiintoisia löytöjä Suomen Metsästysmuseon esine- ja kuvakokoelmista, kirjastosta ja arkistosta.

Pula-ajan asepussi

Näin useimmille nykysuomalaisille yltäkylläisen joulun tienoilla on hyvä kaivaa kokoelmista esiin noin seitsemänkymmenen vuoden takaisesta pula-ajasta muistuttava metsästysvaruste – paperinarukankainen asepussi.

Ruoka- ja kulutustavaroiden säännöstely alkoi jo ennen talvisodan syttymistä syksyllä 1939, jolloin mm. sokeri, kahvi ja siirappi menivät kortille. Vaatteiden ja jalkineiden säännöstely alkoi vuotta myöhemmin. Sotien jälkeen säännöstelyä purettiin vähitellen 1940-luvun lopulla, mutta joidenkin kulutustavaroiden säännöstely päättyi vasta keväällä 1954.

”Puu pulasta pelastaa” oli yksi pula-ajan iskulauseita. Puusta valmistettiinkin monenlaisia korviketuotteita, kuten esimerkiksi silla- ja paperinarukankaita. Koska pulaa oli myös nahasta, tehtiin paperinarukankaasta pahvi- tai puupohjaisia jalkineita, sekä reppuja, laukkuja ja kuvan esittämiä asepusseja metsästäjien tarpeisiin.

Paperikankaisia pula-ajan esineitä on Metsästysmuseon kokoelmissa muutama kappale – ainakin kolme asepussia sekä yksi reppu. Kuvan asepussi on kuulunut konttoripäällikkö Urho Koskiselle Jokioisista. Pussissa hän säilytti japanilaisesta Arisaka-sotilaskivääristä muunnettua hivikivääriä, johon hän oli saanut kantoluvan 15.10.1942. Aseen oli muuntanut 8,2 -milliseksi hirviaseeksi aseseppä Juho Säteri Toijalasta.

 

Teksti ja kuvat:

Jukka Peltonen

intendentti

Suomen MetsästysmuseoAikasempia löytöjä:

Metsästys & Kalastus -lehden näytenumero (Tammikuu 2014)

Karjalan Kennelklubin kutsukortti 1934 (Helmikuu 2014)

Kuljun Metsästysseuran palkinnot (Heinäkuu 2014)

Hyljekoira Jocken tarina (Elokuu 2014)

Haulikkoampujan sormus (Joulukuu 2014)

Kettuhoukutin (Kesäkuu 2015)

Kartta (Syyskuu 2015)

Karhunkallo (Joulukuu 2015)

Karhupyssyjä Karjalasta (Huhtikuu 2016)

Hirvilakki (Lokakuu 2016)

Arkistoidut löydöt