Museokauppa
Keruut
Käpälän jälkiä -uutiskirje
Museoyhdistykseen jäseneksi
Suomen Metsästysmuseo Facebook Suomen Metsästysmuseo LinkedIn TM

Kantapuu

Kokoelmalöytö elokuu 2017

Tällä palstalla esitellään mielenkiintoisia löytöjä Suomen Metsästysmuseon esine- ja kuvakokoelmista, kirjastosta ja arkistosta.

Metsäkauriit yllättivät

Suomen Metsästysmuseon kokoelmissa on runsaasti metsästysaiheisia postikortteja eri puolilta maailmaa. Korttien digitointi ja luettelointi aloitettiin viime vuonna ja kortteja on nyt Kantapuussa esillä jo toista tuhatta. Museon metsästysaiheisten postikorttien kirjo on hyvin laaja ulottuen huumoripostikorteista riistaeläinaiheisiin postikortteihin.


Tämän nimenomainen postikortti edustaa 1900-luvun alun saksalaisia metsästysaiheisia postikortteja, joissa ivataan epäonnista metsästäjää. Postikortin hieman maistissa oleva metsästäjä on aloittelemassa ateriointia, kun lauma metsäkauriita rynnistää hänen ohitseen. Laukun vieressä odottavat eväät: leipää ja hanhea. Mies on vasta ehtinyt kaatamaan viiniä pikariinsa, kun viini loiskahtaa tyrmistyneen erämiehen pikarista maahan. Tyhjä viinipullo roikkuu oksalla. Mies on istunut yksijalkaisella metsästysjakkaralla, joka on tyypillinen metsästäjän varuste Keski-Euroopassa. Kaksipiippuinen haulikko nojaa läheiseen kantoon. Pettymys näkyy miehen eleistä – hän ei ollut lainkaan varautunut siihen, että lauma metsäkauriita pelmahtaisi paikalle kesken evästauon. Metsäkaurissaalis jää tällä kertaa haaveeksi.

Metsästäjä on pukeutunut herrasmiehen metsästysasuun, johon luonnollisesti kuuluu taskukello vitjoineen sekä solmioneula. Hänellä on yllään kauluspaita, solmio ja liivi sekä niiden päällä pikkutakki. Jaloissa on säärystimet. Patruunavyö kulkee miehen vyötäröllä.

Metsästäjä oli asettunut aterioimaan taimikkoa kasvavan aukean laidalle. Taustalla näkyy vuoria ja metsää. Metsästäjän asusta ja vuorista päätellen maisema sijoittuu Saksan tai Itävallan Alpeille.

Teksti: Sirpa Heinonen


Aikaisempia löytöjä:

Metsästys & Kalastus -lehden näytenumero (Tammikuu 2014)

Karjalan Kennelklubin kutsukortti 1934 (Helmikuu 2014)

Kuljun Metsästysseuran palkinnot (Heinäkuu 2014)

Hyljekoira Jocken tarina (Elokuu 2014)

Haulikkoampujan sormus (Joulukuu 2014)

Kettuhoukutin (Kesäkuu 2015)

Kartta (Syyskuu 2015)

Karhunkallo (Joulukuu 2015)

Karhupyssyjä Karjalasta (Huhtikuu 2016)

Hirvilakki (Lokakuu 2016)

Arkkiveisu (Tammikuu 2017)

Peltijänis (Helmikuu 2017)

Maksimaisen muotokuva (Kesäkuu 2017)

 

 

Arkistoidut löydöt