Museokauppa
Keruut
Käpälän jälkiä -uutiskirje
Museoyhdistykseen jäseneksi
Suomen Metsästysmuseo Facebook Suomen Metsästysmuseo LinkedIn TM

Kantapuu

Kokoelmalöytö joulukuu 2017

Tällä palstalla esitellään mielenkiintoisia löytöjä Suomen Metsästysmuseon esine- ja kuvakokoelmista, kirjastosta ja arkistosta.

Piikikkäät patruunat

Vuonna 1836 kehitti ranskalainen Casimir Lefaucheux nykyisen taittuvan haulikon esikuvan ja siihen sopivan pahvihylsyisen patruunan. Lefaucheux-haulikossa piippujen taittovipu oli liipaisinkaaren etupuolella etutukin alla sivuttain liikkuva salpa. Nykyisistä haulikonpatruunoista Lefaucheuxin patruunan erotti lähinnä hylsyn kannasta sivulle sojottava nallipiikki, mistä nimitys piikkipatruuna tai piikkisytytyspatruuna. Toisin kuin nykyaikaisissa keskisytytyspatruunoissa, oli piikkipatruunoiden nalli sijoitettu hylsyn kantaosaan siten, että nallikuppi oli avoinna sivulle. Kun ase laukaistiin, iski aseen hana patruunan nallipiikin alas nallin aloitemassaan, joka räjähtäessään sytytti patruunan ruudin.


Kuvassa vasemmalla tyylikäs ranskalainen tai belgialainen patruunarasia, jossa piikkipatruunarevolverin patruunoita, kal. 7 mm. Oikealla rasia saksalaisia 16 kaliiperin haulikon piikkinallipatruunoita, valmistaja Fabrik von Braun & Bloem, Düsseldorf. Molemmat pakkaukset ovat todennäköisesti 1800-luvun lopulta tai aivan 1900-luvun alusta.

Piikkipatruuna oli tietenkin melkoinen parannus aikaisempiin patruunakokeiluihin (esim. Dreysen paperikuorinen neulasytytyspatruuna) tai aseiden piipunsuusta lataamiseen verrattuna, mutta puutteensa silläkin oli. Patruunasta ulos sojottavat nallipiikit tekivät patruunoista vaarallisia käsitellä – esimerkiksi piikki edellä maahan pudonnut patruuna saattoi laueta ja vahingoittaa metsästäjää. Patruunaturvallisuutta yritettiin parantaa mm. valmistamalla piikkipatruunoille omia patruunataskuja ja -koteloita, joissa nallipiikit olivat paremmin suojattuja. Piikkipatruunoita kotona ladattaessa piti myös latausvälineissä huomioida nallipiikki, ja uuden nallin sijoittamisessa ammutun tilalle patruunahylsyn sisälle tarvittiin erityisiä pihtejä.

Lefaucheux kehitteli patruunaansa edelleen, ja vuonna 1853 valmistuivat ensimmäiset metallihylsyiset piikkipatruunat ja niitä käyttävät aseet, esimerkiksi revolverit. Vaikka savuttoman ruudin ja keskussytytteisten patruunoiden ja niitä käyttävien aseiden tulo markkinoille 1860-1880-luvuilla teki piikkipatruunoista ja piikkipatruuna-aseista nopeasti vanhanaikaisia, myytiin niitä vielä 1900-luvun alussa Suomessakin (mm. aseliike Sonne Viipurissa). Lefaucheux-mallinen piippujen taittovipu säilyi jonkin aikaa myös joidenkin keskussytyttteistä patruunaa ampuvien haulikoiden lukitusjärjestelmänä.

Piikkipatruunoita 1800-luvun jälkipuoliskon belgialaisen haulikon patruunapesässä. Huomaa tyylikäs liipaisinkaari, kullatut lintukoristeet sekä piippujen Lefaucheux-mallinen taittovipu etutukin alapuolella. Aseen perä ei ole alkuperäinen.

Samaan aikaan kun suomalaisetkin herrasmiesmetsästäjät siirtyivät Lefaucheux-haulikoista moderneihin haulikoihin paukkuivat Suomen salomailla vielä talonpoikaismetsästäjien suustaladattavat lintu- ja oravapyssyt. Tavallinen kansanmetsästäjä siirtyi asetekniikassa yleisesti kyläsepän tekemästä suustaladattavasta pyssystä hanalliseen Iver Johnson -tyyppiseen yksipiippuiseen haulikkoon jättäen kokonaan väliin piikkipatruunavaiheen.

Metsästysmuseon asekokoelmissa on parisenkymmentä piikkisytytysasetta, joista valtaosa belgialaisia haulikoita.


Teksti ja kuvat:

Jukka Peltonen


Aikaisempia löytöjä:

Metsästys & Kalastus -lehden näytenumero (Tammikuu 2014)

Karjalan Kennelklubin kutsukortti 1934 (Helmikuu 2014)

Kuljun Metsästysseuran palkinnot (Heinäkuu 2014)

Hyljekoira Jocken tarina (Elokuu 2014)

Haulikkoampujan sormus (Joulukuu 2014)

Kettuhoukutin (Kesäkuu 2015)

Kartta (Syyskuu 2015)

Karhunkallo (Joulukuu 2015)

Karhupyssyjä Karjalasta (Huhtikuu 2016)

Hirvilakki (Lokakuu 2016)

Arkkiveisu (Tammikuu 2017)

Peltijänis (Helmikuu 2017)

Maksimaisen muotokuva (Kesäkuu 2017)

Postikortit (Elokuu 2017)

 

Arkistoidut löydöt