Käpälämäki

1/2017

Erkki Kauppi In Memoriam

Tieto Erkki Kaupin (s. 9.8.1945) äkillisestä kuolemasta 1.10.2017 pysähdytti meidät, hänen ystävänsä ja työtoverinsa. Erkin myötä lähti valtava tietomäärä ja asiantuntemus patruunoiden lataamisesta ja niiden kehitystyöstä.

Erkki Kauppi teki pitkän päivätyön Sako Oy:n patruunapuolen tuotantopäällikkönä. Hänen kehittämänsä patruunalataukset olivat tunnettuja erinomaisesta laadustaan, eikä Erkkiä syyttä tituleerattu patruunaguruksi. Erkin kehittämissä patruunoissa ja aseissa näkyi aina syvä uteliaisuus ja pyrkimys parempaan. Koska Erkillä oli hallussaan myös historia ja pitkä kokemus sekä metsästyksestä että kilpa-ammunnasta, hän jätti pysyvän jälkensä suomalaiseen ase- ja patruunahistoriaan.

Metsästys ja siihen liittyvä monipuolinen toiminta oli Erkin elämässä aina keskiössä. Keski-Lopen Eräveikkojen metsästysseura kotikunnassa Lopella toimi harrastuksen kiintopisteenä, siellä olivat hyvät eräkaverit ja laajat metsästysmaat. Lopen Ampumaratayhdistyksen toiminta ja riistanhoitoyhdistyksen vastuulliset tehtävät olivat hänelle myös tärkeitä. Erkin asiantuntevuus oli myös Metsästysmuseolle avuksi suunniteltaessa ja rakennettaessa näyttelyitä.

Erkki Kauppi esitteli kokoamaansa patruunavitriiniä Aseita Suomesta -näyttelyn avajaisissa marraskuussa 2015. Kuva: SMM / Perttu Matero

Museon uuteen Asesaliin hän kokosi omista patruunakokoelmistaan kattavan näyttelyn. Patruunakeräily sai alkunsa jo Erkin kotikaupungissa Porissa hänen ollessaan viisivuotias. Erkki oli museoyhdistyksen hallituksen varajäsen vuodesta 2001 aina kuolemaansa asti. Hän oli myös Riihimäellä toimivan asehistoriallisen seuran Kara Armsin perustajajäsen. Erkkiä on haastateltu Metsästysmuseon Metsästyksen muistitieto -hankkeessa vuonna 2014.

Erkin loistavasta opetuksesta, tietomäärästä ja kokemuksesta saivat nauttia Kauppalehden, Sako Oy:n ja Metsästysmuseon järjestämän metsästyskurssin opiskelijat peräti 19 vuoden ajan. Noilla kursseilla sai opastusta ja metsästäjäntutkinnon 500 talouselämän ja politiikan vaikuttajaa. Pitkälti Erkin persoonan ansiosta kursseista on tullut kilvoiteltu tapahtuma.

Viimeiseksi jääneellä ulkomaan jahtimatkallaan Unkarissa vävynsä Arttu Nykäsen kanssa Erkki Kauppi kaatoi 27.9.2017 saksanhirven. Kuva: Arttu Nykänen

Kauppalehden reportteri, Heikki Haapavaara piti Erkin kanssa yllä kasvavaa ystävyyttä ja kumppanuutta yli 20 vuoden ajan. ”Erkki, oikea suomalainen mies, oli opettajana aina kurssiemme suurhahmo ja opiskelijoiden esikuva”, Haapavaara muistaa. ”Upeimpana piirteenä Erkistä jää mieleen hänen perhe- ja lapsirakkautensa. Millä lämmöllä hän puhuikaan omasta pesueestaan ja sen junioriketjun taidoista.

Erkki Kauppi oli luonnollisesti vaimonsa Tuulan kanssa Metsästysmuseon uskollinen ystävä ja vieras näyttelyiden avajaisissa; tilaisuus saattoi alkaa, kun Tuula ja Erkki hyväntuulisina olivat saapuneet paikalle.

Jäämme suuresti kaipaamaan Erkkiä. Hän oli ihminen, josta piti sitä enemmän, mitä paremmin hänet oppi tuntemaan.

Lämmin osanotto Erkin läheisille.

Heikki Haapavaara, toimittaja, Kauppalehti Optio

Kari Kuparinen, Erkin pitkäaikainen työtoveri ja Metsästysmuseon hallituksen puheenjohtaja

Anne Uotila-Laine, museonjohtaja, Metsästysmuseo