Talvikki – talviretkeilypäivä 11.2.2018

Talvikki-tapahtuma kutsuu perheitä viettämään talvista puuhapäivää Metsästysmuseolle sunnuntaina 11.2. klo 10-14. Tänä vuonna tapahtuma osuu tarkalleen Talvikin nimipäivälle ja lisäksi laskiaissunnuntaille. Ohjelmaa järjestämässä on koko joukko reippaita talkoolaisia museon väen lisäksi.

Talvikki (oik.) ja lumiprinsessa kutsuvat jälleen koko perheen talviretkeilytapahtumaan. Kuva: SMM / Anne Uotila-Laine

Talvikki hovineitoineen avaa tapahtuman klo 10.15 juhlallisella julistuksella ja kiertää väkijoukossa raikasta talvihenkeä luomassa. Talvikki-hahmon toteuttaa Riihimäen Nuorisoteatteri. Avauksen jälkeen klo 10.30 juontaja Kalervo Viitasen isännöimällä ohjelmalavalla kuullaan kaupunginjohtaja Sami Sulkon tervehdys.

Vuoden 2018 Talvikin teema on ”talven kuva”. Säät muuttuvat ja kenties talviset touhutkin, joten perinteisten napakelkkakyytien, lumikenkäilyn ja Hissu Toivosen järjestämien eläinajeluiden rinnalla on myös uusia aktiviteetteja. Riihilatu esittelee läskipyöräilyä, joka soveltuu liikuntamuodoksi sekä enemmän että vähemmän lumisiin keleihin. Suomen Metsästäjäliitto on paikalla esittelemässä nuorisotoimintaansa ja Eräkontin pop up -myymälää. Metsästäjäliiton Metso-leireiltä on moni saanut kipinän monipuoliseen harrastukseen, jonka juuret ovat syvällä suomalaisessa kulttuuriperimässä.

Vuoden 2017 Talvikissa juhlistettiin Kennelliiton johdolla kotimaisia koirarotuja, kuten kansalliskoiraamme suomenpystykorvaa. Kuva: SMM / Anne Uotila-Laine

Luontokuvaajat Antti Siponen ja Juha Mälkönen kertovat luennollaan Jaakko Ojanperän trofeesalissa luontokuvauksen nikseistä ja haasteista talviaikaan. Luennon jälkeen Ulkosuomalaisen Kulttuurin Seura näyttää filmimateriaalia 1950-luvun Yhdysvaltojen pohjoisosista, jonne lukuisat suomalaiset siirtolaiset päätyivät mm. savotoimaan - talvisiin olosuhteisiin. Laskiaisen perinteisiin ja muistoihin johdattaa Riihimäen kaupunginmuseon laatima vanhojen kelkkojen näyttely.

”Lämmin, tyytyväinen jalka miellyttävässä villasukassa” - näin kuvaili Veikko Huovisen Hamsteri erästä avaintekijää toiveikkaaseen talvimieleen. Riihimäen seurakunnan neulontapiirin ekspertit pitävät kudontaklinikkaa, jossa pääsee tutkimaan, kuinka se kantapää oikein tehtiinkään... lisäksi ohjelmassa on arvonta, jossa voi voittaa lasten tai aikuisten villasukat.

Talvikin kanssa pääsee valokuvaan Riihimäen lasten ja nuorten taidekoulun laatiman kuvausseinämän luokse. Taidekoulun lapset myös tekevät taidetta talvisista elementeistä. Kaverikoirat ovat niin ikään paikalla paijattavina ja Bird Life Kanta-Hämeen pisteellä neuvotaan lintujen talviruokinta-asioissa. Kalervo Hatakan kojulla myynnissä on jätkänkynttilöitä sekä ruokailupäreitä. VPK:n palomiehet esittelevät kalustoaan ja muistuttavat tärkeistä kansalaistaidoista, onhan Talvikin nimipäivä sopivasti 112-päivä.

Tällä kertaa laskiaissunnuntaille osuvaan Talvikkiin odotetaan yli 2 000 kävijää nauttimaan talven riemuista. Kuva: SMM / Perttu Matero

Riihimäen seurakunnan ja REETU ry:n partiolaisten myyntipisteiltä saa hernekeittoa ja tietysti perinteisiä nuotioherkkuja makkaraa ja lettuja. Aamuposti on tapahtuman virallinen yhteistyökumppani. Tapahtuma on vuosittain koonnut 2 000‒3 000 ulkoilijaa viettämään reipasta talvipäivää. Museoon on vapaa pääsy koko päivän ajan.

 

Myynnissä:

Eräkontti, retkeily- ja metsästysvarusteita

Makkaraa, mehua ja pullaa, Riihimäen Eräpojat ja Erätytöt

Hernekeittoa, kahvia, lettuja ja pullaa, Riihimäen Seurakunta

Yhteisvastuutuotteet, Riihimäen Seurakunta

Jätkänkynttilöitä, Riihimäen Ulko- ja sisärakenne, Kalervo Hatakka


Museokauppa
Keruut
Käpälän jälkiä -uutiskirje
Museoyhdistykseen jäseneksi
Suomen Metsästysmuseo Facebook Suomen Metsästysmuseo LinkedIn TM

Kantapuu