A.E. Järvinen

Taiteilija

Värien maailma veti A.E. Järvistä voimakkaasti puoleensa jo lapsena. Nuorena norssilaisena hän jäi koulupäivien jälkeen maalaamaan innoittavan kuvaamataidon opettajansa johdolla. Yliopistoaikoinaan Järvinen opiskeli myös Ateneumissa ja myöhemmin Taideyhdistyksen piirustuskoulussa.

Järvinen oli aina tuntenut vetoa Pohjolan valoisiin öihin. Hänellä oli maalausvälineet mukana erämatkoilla. Iltaisin asentopaikoilla oli aikaan tallentaa kairojen valoja ja varjoja vesivärillä.

Kauneimmat valoilmiöt ovat Lapissa hetkellisiä, mikä vaatii maalarilta nopeutta. Tästä syystä luonnosten teko onnistuu parhaiten vesiväreillä. Järvinen maalasi myös pastelleilla ja jonkin verran öljyväreillä, mutta ensisijaisesti hän oli kuitenkin akvarellisti.

Maisemanäkymien lisäksi mieluisia aiheita olivat metsästyskuvaukset, erityisesti huurremetsoaiheet. Osan metsästystilanteista hän maalasi ottamiensa valokuvien pohjalta. Järvinen oli myös innokas valokuvaaja. Monet hänen kirjojensa kansista ovat kirjailijan itsensä kuvittamia.

Taiteilijana Järvinen oli tuottelias. Hänen töitään on monessa yksityiskodissa sekä mm. Rovaniemen taidemuseon kokoelmissa. Hänellä oli useita yksityisnäyttelyitä Lapissa ja muutama myös Helsingissä. Vuosina 1948 – 1959 hän toimi Lapin Taideseura Seitapiirin ry:n puheenjohtajana ja vuodesta 1960 seuran kunniajäsenenä.