Olin juuri ylittänyt Törisevään vievän polun, kun edestä vaaran rinteestä, ainakin kolmensadan metrin päästä alkoi Takun haukku. Juoksin lähemmäs minkä jaloista lähti päästäkseni mahdollisimman pian haukun tuntumaan. Kun seisatuin kuuntelemaan, kuului haukun seasta metson äkäinen nokannarskutus. Siinä oikein tuntui hyvänmielentunne hulmahtavan puseron sisään. Tuossa tilanteessa aina jännää sitä, kestääkö lintu haukussa.

Eräkirjailija Erkki Tuomisen (19312017) poika Markku Tuominen luovutti syyskuussa Metsästysmuseolle isänsä kirjallista jäämistöä, mm. metsästyspäiväkirjoja, kirjojen käsikirjoituksia sekä aineistoa hänen toiminnastaan Kennelliitossa ja Metsästäjäin Keskusjärjestössä. Suomen Metsästysmuseo on rakentanut aineiston pohjalta näyttelyn Pystykorvametsällä – Eräkirjailija Erkki Tuominen 1931–2017, joka on nähtävillä Riihimäen kaupungikirjastossa 1.12.2020–3.1.2021 välisenä aikana.

Tuomisen jahdeistaan pitämät tarkat päiväkirjat alkavat vuodesta 1949 ja päättyvät vuoteen 2012. Vaikuttava on myös hänen laaja, noin 15 000 valokuvan kuvakokoelmansa.

Kuva: Suomen Metsästysmuseon kuva-arkisto

Alkuaan ulvilalainen, eränkäyntiä harrastava nuori opettaja muutti 1950-luvun alussa laajojen salomaiden Kuhmoon, josta tuli erämies-opettajalle pysyvä koti. Mieltymys metsäluontoon sekä metsästys- ja kalastusharrastus herätti hänessä kirjailijan. Tuomisen kirjallinen ura alkoi aloittelevien eräkirjoittajien tapaan Eränkävijä-vuosikirjan järjestämissä vuosittaisissa kirjoituskilpailuissa, joissa hän voitti ensimmäiset palkinnot vuosina 1964 ja 1966. Oma esikoisteos, Hanhen laulu ilmestyi vuonna 1975. Kaikkiaan häneltä ilmestyi 40 vuoden kuluessa 15 eräkirjaa.

Erkki Tuominen tunnettiin eräkirjailijoiden joukossa erityisesti suomalaiseen metsästykseen perinteisesti kuuluvan pystykorvametsästyksen kuvaajana. Tuominen tiesi mistä kirjoitti. Hänen kirjansa pohjautuivat hänen omiin eräkokemuksiinsa. Kirjoittamisen ja metsästyksen ohella hänelle oli tärkeää kansalliskoiramme suomenpystykorvien jalostus ja kasvatus. Kokemuksistaan hän kirjoitti myös oppaan ja teki vuosikymmenten mittaisen uran kilpailujen ulkomuoto- ja käyttökokeiden ylituomarina, kouluttajana ja aikanaan Kennelliiton hallituksen jäsenenä. Kirjailija Veikko Huovinen kirjoitti hänestä mairittelevasti: ”Enpä tunne ketään, joka hänen laillaan ymmärtäsi suomenpystykorvan eleet, toiminnan ja sielunelämän!”

Pystykorvametsällä – Eräkirjailija Erkki Tuominen 1931–2017 nähtävillä Riihimäen kaupungikirjastossa 1.12.2020–3.1.2021.

Kuva: Suomen Metsästysmuseon kuva-arkisto