FM Mauri Soikkanen täyttää 90 vuotta keväällä 2022. Suomen Metsästysmuseo on tuottanut pitkäaikaisen Metsästys ja kalastus -lehden päätoimittajan ja eräkirjailijan tuotannosta pienoisnäyttelyn Riihimäen kaupunginkirjastoon syyskuun ajaksi. Esillä on kirjallisen tuotannon lisäksi otteita hänen kirjamuistiinpanoistaan, valokuvia työn ja eräharrastusten parista sekä kirjeenvaihtoa päätoimittaja Yrjö Ylänteen kanssa.

Mauri Soikkanen on syntynyt 30. maaliskuuta 1932 Kuusankoskella. Eräpoluille Mauri lähti kouluiässä Hannu-veljensä kanssa. Poikien enot olivat olleet innokkaita metsästäjiä, ja heiltä jäi Maurille ja hänen kaksi vuotta vanhemmalle veljelleen perinnöksi hanallinen, kaksipiippuinen belgialainen haulikko. Kun isoveli täytti 15 vuotta, he harrastivat oravien pyyntiä ja saivat sillä pikkutienestiä. Maurille ostettiin ensimmäinen haulikko, Tikkakosken yksipiippuinen haulikko hänen täyttäessään 15 vuotta.

Soikkanen pääsi ylioppilaaksi Kouvolan lyseosta vuonna 1951. Jo koululaisena Mauri osallistui luontokerhon toimintaan, ja luontoharrastuksen kautta valikoitui tuleva opinahjokin, sillä Mauri lähti Helsingin yliopistoon opiskelemaan eläintiedettä, kasvitiedettä ja maantiedettä. Filosofian kandidaatiksi Soikkanen valmistui vuonna 1955, ja filosofian maisterin arvon hän sai 1961.

Mauri Soikkanen jänissaaliinsa kanssa marraskuussa 1974 Oulussa. Kuva: Mauri Soikkasen kokoelmat / Lars Mikkola.

Toimittajan uralle

Yleisradioon haettiin ensimmäistä kertaa luonnontieteellistä toimittajaa, joten Mauri haki paikkaa ja tuli valituksi vuonna 1956. Yleisradion ohjelmapäällikkönä Mauri teki pitkän uran vuosina 1971–1992. Muun muassa Luonto-illat tehtiin Mauri Soikkasen aikana ja aluksi hän oli niissä mukana, jopa juontajana. Viikon lintu oli hänen ideoimansa ohjelmaosio luontopuolella. Heti maisteriksi valmistumisen jälkeen vuonna 1961 Soikkanen aloitti sivutoimena Metsästys ja Kalastus -lehden toimittamisen Yrjö Ylänteen aisaparina. Lehden päätoimittajana Mauri toimi vuosina 1968–1992. Soikkanen toimitti myös Eränkävijä-vuosikirjaa lähes 50 vuotta, vuosina 1970–2018.

Mauri Soikkanen oli päätoimittajana Suomen ensimmäisessä eränkäynnin suurteoksessa, Tapiola-sarjassa, joka julkaistiin 1979–1982. Veikko Rinne toimitti sarjaa yhdessä Soikkasen kanssa, ja toimitusneuvoston johdossa oli ylijohtaja Tauno V. Mäki. Suomen parhaimmat asiantuntijat koottiin kirjoittamaan auki aihepiirit metsästyksestä, kalastuksesta ja eränkäynnistä. Myyntimenestykseksi noussut Tapiola-sarja löytyi 1980-luvulla lähes jokaisen erämiehen hyllystä.

Eläkkeelle ja eräkirjailijaksi

Vuonna 1992 Mauri jäi eläkkeelle leipätyöstään Yleisradiolla. Näyttely Presidentit erämiehinä oli samana vuonna esillä Suomen Metsästysmuseossa ja antoi hänelle alkusysäyksen lähteä tutkimaan perusteellisemmin kolmen presidenttimme, Svinhufvudin, Mannerheimin ja Kekkosen, vaiheita eränkävijöinä. Syntyi ainutlaatuinen Presidentit erämiehinä -sarja, joka julkaistiin vuosina 1996–1998.

Mauri Soikkanen on kirjoittanut myös valtavan työmäärän vaatineen teoksen Sotilaamme erämiehinä Itä-Karjalassa 1941–1944, joka on palkittu kirjallisuuden Karjala-palkinnolla 1999. Hän on toimittanut myös useita antologioita eri kirjoittajien eränovelleista.

Soikkanen on laajalti arvostettu sekä palkittu ansioistaan pitkäaikaisena päätoimittajana ja eräkirjailijana. Metsästäjäin keskusjärjestö valitsi ensimmäisenä Mauri Soikkasen vuoden eräjournalistiksi vuonna 2002. Palkinto myönnetään toimittajalle tai muutoin erätiedotuksen parissa ansiokkaasti toimineelle henkilölle tai yhteisölle.

Tauno V. Mäki ja Kekkonen olivat hyviä erätovereita, joista molemmista Mauri Soikkanen on kirjoittanut eräkirjan. Kuva: Kuva: Mauri Soikkasen kokoelmat/Mauri Soikkanen.