Joulukorttien lähettämisperinne on jatkoa 1700-luvun tavalle toivottaa hyvää uutta vuotta lähimmäisille ja tuttaville. Jouluntoivotuksia alettiin lähettää 1800-luvun puolivälin tienoilla ja joulukorttien tehtailu alkoi toden teolla Saksassa 1860-luvulla. Pohjoismaihin joulukorttiperinne vakiintui vuosisadan lopulla.

Kuva: Suomen Metsästysmuseo.

Metsästysmuseon kokoelmiin on vuosikymmenten aikana kertynyt melkoinen määrä metsästys-, kalastus-, riista- ja luontoaiheisia postikortteja, joista iso osa liittyy kuvitukseltaan myös joulunaikaan. Vanhimmat kokoelman kortit ovat 1900-luvun taitteesta.

Vanhat kortit ovat usein peräisin Saksasta tai Ruotsista, ja niiden kuvasto voi siksi olla osin hieman vierasta. Tutut aihepiirit ovat pitäneet pintansa sadan vuoden ajan; korteissa seikkailee vuosikymmenestä toiseen tonttuja ja metsäneläimiä, erityisesti hirviä.

Kuva: Suomen Metsästysmuseo.

Joulukorttinäyttelylle jatkona museon näyttelytiloissa on nähtävillä myös Metsästys ja Kalastus -lehden vanhoja joulunumeroita, jouluaiheisia ex libriksiä, lehtileikkeitä sekä eräkirjoja.

Kuva: Suomen Metsästysmuseo/Jouni Partanen.

Joulukortit ovat esillä Metsästysmuseossa 8.12. asti, jonka jälkeen museo suljetaan yleisöltä kahden viikon huoltotauon ajaksi.