Korona-ajan myötä suosituiksi tulleet virtuaaliopastukset ovat nyt saatavilla myös Metsästysmuseolla. Sinänsä yksinkertaista konseptia on mietitty ja testailtu museolla kevään aikana, ja nyt opastukset on saatu myyntiin.

Etäopastukset toteutetaan yhteistyössä Uudenmaan Seuramatkojen ja Hyrian opiskelijoiden kanssa. Tavoitteena on tarjota opastus, jossa vierailija pääsee aidosti museotiloihin sisälle ja että vierailijalla on mahdollisuus kommunikoida oppaan kanssa.

Viestintäsuunnittelija Jouni Partanen opastaa vierailijoita etäyhteyden kautta. Kuva: Suomen Metsästysmuseo/Emilia Haavisto.

Uudenmaan Seuramatkoilla työssäoppimisjaksolla olleet opiskelijat suunnittelivat opastuksen kuvaamisen ja käytännön toteutuksen, kun taas opastuksen sisältö tuli Metsästysmuseolta. Näin saatiin kasaan hyvä paketti, jossa esitellään museon perusnäyttelyt ja metsästyksen historiaa esihistoriasta nykypäivään noin 45 minuutissa.

Opastaminen ei sinänsä ole mikään ongelma, mutta tekninen toteutus vaati hieman pähkäilyä. Yksinkertainen on kaunista ja niinpä etäopastuksissakin laadukas älypuhelin osoittautui parhaaksi vaihtoehdoiksi. Alustana käytetään Zoomia, johon asiakas saa liittymislinkin noin vuorokauden ennen opastuksen alkua.

Virtuaaliopastukset ovat myynnissä Helsinki North –verkkokaupassa. Ensimmäisessä vaiheessa opastuksista kerätään kokemuksia ja palvelua kehitetään jatkuvasti. Tavoitteena on palvella erityisesti sellaisia metsästyksen ja eräperinteen historiasta kiinnostuneita ihmisiä, joilla ei esimerkiksi pitkän matkan tai liikuntarajoitteiden takia ole mahdollisuutta vierailla Riihimäen näyttelyissä. Etäopastus toimii hyvänä ohjelmanumerona myös erilaisten yritysten ja yhdistysten kokoontumisissa.