Suomen Metsästysmuseon kävijämäärä vuonna 2020 oli hieman alle 12 000. Tapahtumien puuttuminen vähensi vuoden 2020 kokonaisvierailijamäärää tuhansilla, mutta maksavien asiakkaiden osalta vuosi oli jopa edellisvuotta parempi. Museokortti on myös saanut ihmiset näyttelyihin. Metsästysmuseolla ei ole edellisvuosina ollut kertaakaan näin montaa Museokortti-kävijää.

Koronavirusepidemia sulki Suomen Metsästysmuseon ovet maaliskuun 17. päivästä alkaen aina toukokuun loppuun asti. Tämänkin jälkeen museolla on jouduttu tekemään poikkeusjärjestelyjä. Ryhmävierailuja tai opastuksia ei ole järjestetty ja tapahtumajärjestelyistä on jouduttu tinkimään. Vuonna 2020 suosittua Joulutoria ei järjestetty lainkaan, väliin jäivät myös Erämessut ja Pönttöpäivä.

Loppuvuodesta Metsästysmuseo otti vastaan jääkarhuntaljan kokoelmiinsa. Kuva: Suomen Metsästysmuseo / Emilia Haavisto.

Keskittymistä perustyöhön

Koronasta huolimatta varsinainen museotyö pystyttiin pitämään käynnissä. Kuluvan vuoden aikana museolla on mm. suunniteltu museopedagogisia toimenpiteitä sekä uudistettu sosiaalisen median käyttöä. Facebookin ohella Instagram on otettu sekä metsästyksen kulttuurihistorian että museotyön esittelyn välineeksi. Kokoelmahallintaa on kehitetty uuden Collecte-järjestelmän avulla, asekokoelmia on järjestelty uudelleen, metsästyksen muistitietoa kerätty arkistoon ja esineitä on konservoitu sekä valokuvattu. Metsästysmuseon vuosikirja, metsästyksen ja metsästysaseiden historiaa käsittelevä Otso, julkaistiin loppuvuodesta.

Vaikeuksista huolimatta vaihtuvia näyttelyitä pystyttiin järjestämään, joista Jussi TwoSevenin taidenäyttely Karhulla on asiaa on nähtävillä vielä 10.1.2021 asti. Vuoden 2020 keskeistä näyttelyä, kuvanveistäjä-konservaattori Jussi Mäntysen tuotantoa esittelevä näyttely jouduttiin siirtämään vuodelle 2021. Eloa eläimen hahmossa -näyttely avataan tammikuun 26. päivä, jolloin myös museo aukeaa kahden viikon huoltotauon jälkeen.

Loppiaisena 6.1. Metsästysmuseo pitää ovensa avoinna klo 10-16.

Museokävijöiden määrä on ollut kasvussa viime vuosina, joten tautitilanteesta huolimatta tulevaisuus näyttää valoisalta. Metsästysmuseo kiittää kaikkia asiakkaita ja yhteistyökumppaneita menneestä ennätysvuodesta ja toivottaa menestyksekästä uutta vuotta 2021!