16.06.2022 - 25.09.2022

Valikoitu otos Riihimäen Kansainvälisten Erämessujen trofeenäyttelyn sarvista, kalloista ja taljoista saapui Suomen Metsästysmuseoon heti messujen jälkeen. Laajasta näyttelystä valittiin museolle sarjojen parhaat sekä muutama lisätrofee nähtäville koko kesän ajaksi.

Kuva: Suomen Metsästysmuseo/Jouni Partanen.

Trofeet ovat metsästysmuistoja, joita voidaan mitata ja pisteyttää. Eri eläinlajeille on määritelty trofeiden mittaustavat sekä pisterajat, jotka oikeuttavat kulta-, hopea- ja pronssimitaleihin. Suomessa trofeiden virallisesta arvostelusta vastaa CIC Suomen trofeeneuvosto. Yleisimpiä trofeita ovat saaliseläinten sarvet, kallot, hampaat ja nahat.

Suomen Trofeetuomarit ry järjesti Erämessuja varten perinteisen mittaustilaisuuden. Mitatut trofeet olivat esillä messujen ajan, ja lopuksi poimittiin Metsästysmuseolle otos, joka pitää sisällään kaksi Suomen ennätystä. Muflonin sarvitrofee ja karhun nahka saivat korkeimmat pisteet, mitä maassamme on mitattu. Esille on saatu myös hirven sarvitrofee ja saman yksilön jättösarvet. Katselija voi siis tutkiskella, miten hirven sarvet ovat iän lisääntyessä kasvaneet ja kehittyneet.

Esillä oleva karhun talja on suurin Suomessa mitattu. Kuva: Suomen Metsästysmuseo/Jouni Partanen.

Trofeet ovat vaikuttavia, oli metsästäjä tai ei. Ne toimivat taiteellisina elementteinä, joita moni käyttää sisustuksessa. Ne ovat myös oman lajinsa edustajia. Trofeemittaukset otetaan tarkasti talteen, ja jatkuvien mittausten myötä on mahdollista tehdä päätelmiä eläinkannan elinvoimaisuudesta. Metsästäjälle trofee on myös paljon muuta. Se on ikuistettu muisto saalistustapahtumasta tai laajemmin omasta rakkaasta harrastuksesta.

Trofeenäyttely on samalla jatkoa Erämessujen 50-vuotista historiaa esittelevälle näyttelylle, joka avautui toukokuun lopulla. Näyttelyn oheen on laadittu tietoisku trofeemittauksesta sekä valkohäntäpeuran valikoivasta metsästyksestä.

Kuva: Suomen Metsästysmuseo/Jouni Partanen.

Kymmenen parasta – Erämessujen palkitut trofeet esillä Suomen Metsästysmuseossa 16.6.-25.9.2022.

Lisätietoja trofeista täältä.