19.05.2022 - 25.09.2022

Riihimäen Kansainvälisillä Erämessuilla on komea 50 vuoden historia, jota tänä kesänä tasavallan presidenttikin tapahtuman virallisena suojelijana kunnioittaa – samaan tapaan kuin vuonna 1972, kun ensimmäiset Erämessut saivat suojelijakseen presidentti Urho Kekkosen. Hänellä oli oma osastonsakin messuilla.

Kuva: Suomen Metsästysmuseon kuva-arkisto.

Riihimäen alueella oli järjestetty kauppa- ja teollisuusnäyttelyitä 1930-luvulta lähtien, mutta keskittyminen erikoisaiheeseen koettiin 1970-luvun alussa hyvin tärkeäksi. Riihimäen aseteollisuus toimi pohjana, jonka ympärille rakennettiin laajempi erähenkinen messusisältö. Kannatti. Riihimäen urheilupuiston harjumaisemiin sijotelluista Erämessuista kasvoi ajan saatossa Pohjoismaiden suurin eräalan tapahtuma, joka sai seuraajia eri puolelle Suomea.

Ei pelkkää kaupankäyntiä

Alusta pitäen Erämessujen sisältöön kuului kaupallisten toimijoiden lisäksi monipuolinen toiminnallinen sisältö. Metsästyskoirat ovat haukkuneet liikkuvaa karhua yleisön edessä, Jaakko Kolmonen on opettanut suomalaisia käsittelemään kalaa ja läheisellä ampumaradalla on päässyt testailemaan asevalmistajien uutuuksia. Samalla on nautittu messutunnelmasta ystävien kanssa, vanhojen ja uusien.

Erämessut vuodelta 1984.

Kuva: Kansainvälisten Erämessujen kokoelmat.

Messut olivat monelle erämiehelle poikkeuksellinen mahdollisuus päästä helposti kokeilemaan eri valmistajien tuotteita. Se oli harvinaista herkkua, jos tavanomainen kosketuspinta uusiin välineisiin oli kotikylän erikoisliikkeen rajattu valikoima. Lisäksi Erämessuilla on ollut vahva valistuksellinen puoli. Luonnonsuojelu on alusta lähtien ollut mukana messuilla ja luontoharrastusten yhteensaattaminen erottelun sijaan on ollut messutoimintaa ohjaava tekijä.

Kuva: Kansainvälisten Erämessujen kokoelmat.

Kansainväliset Erämessut on selvittänyt monta haastetta, joista 1990-luvun lama ei varmastikaan ollut helpoimmasta päästä. Siitä selvittiin ja Erämessuista on tullut vakiintunut osa Riihimäen eräkeskittymää, johon kuuluvat messujen lisäksi mm. Sako Oy, Suomen Metsästäjäliitto sekä Suomen Metsästysmuseo. Näyttely esittelee tapahtuman historiaa, tunnelmaa ja kesäkuun puolivälistä lähtien myös vuoden 2022 messuilla palkittuja trofeita.

Messuilla tavataan! Kansainväliset Erämessut 50 vuotta Suomen Metsästysmuseossa 19.5.‒25.9.2022.