27.01.2022 - 30.04.2022

Alkusyksyn sorsajahtiin kevyt lippalakki, hirvijahtiin punainen tai oranssi kääntölätsä, ehkä mummun vanha punainen pipo, kun kelit kylmenee. Edustusjahtiin pramea huopahattu pinsseillä ja fasaaninsulalla, talven jänisjahtipakkasiin tuhti karvalakki. Tai sitten se yksi ja ainoa, rakkain päähine, jonka kanssa erälle mennään kelistä riippumatta.

Metsästäjän suhde päähineeseensä vaihtelee. Hattu voi olla funktionaalinen, käyttötarkoitukseensa sovitettu lämpöä eristävä tai tuulta ja vettä pitävä. Se voi olla myös käyttäjälleen rakas linkki aiempiin eräretkiin, portti lukuisiin muistoihin. Tai sitten hattu on vain hattu, ilman symboliikkaa tai sen suurempia ominaisuuksia.

Kuva: Suomen Metsästysmuseon kuva-arkisto/Esa Niemelä.

Jokainen hattu on kuitenkin päätetty laittaa päähän ja ottaa mukaan eräretkelle. Hattu on henkilökohtainen käyttöesine, jota ei ole tapana lainailla muille ja joka on todettu omaan päähän kooltaan, istuvuudeltaan ja ulkonäöltään sopivaksi. Hattu todella kertoo kantajastaan, hänen luonteestaan ja tavastaan metsästää.

Suomen Metsästysmuseon näyttely esittelee päähineiden eri puolet: myssyjä, lakkeja, hattuja, lippiksiä, pipoja ja mitä ikinä metsästäjä on päähänsä asettanut. Näyttely kertoo, mitä hattu kantajalleen on merkinnyt.

Hattu jahtiin – metsästäjien päähineitä Suomen Metsästysmuseossa 27.1.–30.4.2022.

Kuva: Suomen Metsästysmuseon kuva-arkisto/Timo Syrjänen.