16.05.2019 - 29.09.2019

Hannu Nevalainen ja vaimonsa Piitu Loppi-Nevalainen ovat seuranneet majavia tietyn lammen ympäristössä jo kymmenen vuoden ajan. Tuona aikana majavista on tullut paitsi säännöllinen valokuvauskohde, myös vanhoja tuttavia, joiden luona käydään kuin kylästelemässä. Majavakuvien ohella kameran etsimeen on tarttunut myös muita ympäristön eläimiä ilveksestä hirveen. Näin Piitu Loppi-Nevalainen kuvaa ensikohtaamista majavien kanssa ja siitä alkanutta ajanjaksoa:

”Liekö Suomessa monta paikkaa missä eivät olisi majavat joskus eläneet tai ainakin ohi kulkeneet. Majavilla on Suomessa pitkä historia ja niiden olemassaolo aiheuttaa nykyäänkin keskustelua puolesta ja vastaan. Merenrannoilla ja peltoaukeilla majavat eivät viihdy, mutta lampien, purojen, jokien ja järvien läheisyydessä on aina mahdollisuus osua majavien elinalueelle. Me törmäsimme ensimmäisen kerran majavaan vuonna 2009. Puolukkaretki pienen lammen rantametsikössä keskeytyi, kun majava lämäytti häntäänsä veden pintaan, ja sai kaiken huomiomme siitä hetkestä.

Olemme lahtelainen pariskunta. Majava on tuonut luonnossa liikkumiseemme uuden tavoitteellisemman näkökulman. Halusimme seurata saman majavaperheen arkea pidempään, ja se on onnistunut usean vuoden ajan, vaikka majavat aina välillä muuttavat uuteen paikkaan. Luonto on antanut kokea ja kohdata paljon enemmän kuin ensimmäisen majavan näkeminen ennakoi. Valokuvaus on muuttunut harrastukseksi. Uteliaisuus ymmärtää mitä ja miksi, saa meidät lähtemään, kamera ja kiikari mukana eväiden kanssa luontoon ja majavien maille yhä uudelleen. Vuodenaikojen vaihtelu, huono tai hyvä sää, kaikki metsän eläimet, ihmisten suhtautuminen metsään ja sen eläimiin, valokuvaamisen haasteet, ajankäytön ajoittainen rajoitteisuus, kärsivällisyys ja kylmät varpaat….nämä ovat niitä kuvien ja tarinoiden taustavoimia.

Tervetuloa Majavalammelle. Valokuvista toivomme välittyvän tarinoita ja tunnelmia, joita avoimin silmin voi luonnossa liikkuessa kokea.”

Aikaisemmat valokuvanäyttelyt:

Hämeenlinna, Lammi, Evokeskus 2013

Heinolan lintutalo 2013

Karirannan kahvila, Lahti 2014

Iitin kirjasto 2014

Kuhmoisten kirjasto 2014

Seinäjoen kirjasto 2015

Porvoon kirjasto 2015

Kotka Maretarium 2016

Turku, Biologinen Museo 2016

Imatra, Kulttuuritalo Virta, käytävägalleria 2016

Vuolenkosken Käsityö- ja Kahvitupa Peurankello 2017