06.10.2022 - 08.01.2023

Karhuemon vaaleahko turkki hohtaa, kun pentunsa kanssa liikkuva karhu on löytänyt tiensä lammen rantaan saratuppaiden sekaan. Emo katselee pentunsa kanssa samaan suuntaan, emo ehkä omaan menneisyyteensä, pentu tulevaisuuteensa.

Kuva: Kyösti Sorsa.

Tampereella asuvan mutta Pohjois-Karjalassa syntyneen Kyösti Sorsan luontokuvat esittelevät metsäluontomme tunnistettavia eläimiä niiden omassa ympäristössään, metsien ja soiden keskellä. Eläimet näyttäytyvät kuvissa sellaisina kuin ne ovat mutta samalla niiden elämänkulun eri piirteitä esitellen. Erakkomaiseksi usein mielletty ahma osoittaa sosiaalisuutensa painiessaan lajitoverinsa kanssa tupasvillojen ja varpujen keskellä. Suden ja karhun ajatuksia voi katselija vain arvailla. Vai toimivatko ne kuitenkin vain vaistojensa varassa? Parhaimmillaan kuvat tavoittavat jotain niin eläinlajista kuin eläinyksilöstäkin.

Kuva: Kyösti Sorsa.

Kyösti Sorsa tutustui valokuvaukseen jo nuorella iällä rippilahjaksi saadulla laatikkokameralla. Vakavammin hän palasi asiaan jäätyään eläkkeelle vuonna 2006. Eläkepäivät ovat kuluneet uuden kuvauskaluston ja -tekniikan opettelussa, ala kun kehittyy teknisesti koko ajan ja kuvaajan omat vaatimukset kasvavat.

Kuvaus on yhä enemmän vienyt tilaa Sorsan metsästysharrastukselta, mutta hirvi-, peura-, kauris- ja villisikajahteihin aikaa on vielä riittänyt. Metsästyksen kautta hankittu eläinten käyttäytymisen tuntemus on ollut eduksi kuvaamisessakin. Luontokuvaus ja metsästys muistuttavat toiminnaltaan monessa mielessä toisiaan, vaikka toiminnan lopputulos onkin hyvin erilainen. Kuvaajakin voi tosin huolimattomuudellaan aiheuttaa haittaa luonnolle. Tämä on jokaisen kuvaajan syytä tiedostaa.

Kuva: Kyösti Sorsa.

Kyösti Sorsan valokuvanäyttely koostuu lukuisista luontokuvista, joiden pääasiallisina kohteina ovat luontomme suuret pedot: karhu, ahma, susi ja kotka.

Metsästäjän luontokuvia. Kyösti Sorsan valokuvanäyttely Suomen Metsästysmuseossa 6.10.2022-8.1.2023.