07.10.2021 - 09.01.2022

Luonto on osa meitä kaikkia. Olipa oma asuinpaikka ja elämisenpiiri sitten missä tahansa, on meillä jokaisella oma henkilökohtainen suhde ympäristöömme. Tämä suhde luontoon ja sen ikuisuuteen on vahvasti mukana Maritta Meckelborgin taiteessa.

Olen syntynyt ja kasvanut salolla. Ensimmäiset muistikuvani liittyvät huojuviin kuusiin, ympäröivään luontoon ja tilanteisiin joissa ympäristö luo oman tunnelmansa tilanteisiin ja tapahtumiin.

Maritta Meckelborg on tehnyt taidetta jo 1980-luvulla, mutta laajemmin ja ammattimaisemmin vasta 2000-luvun puolella. Erilaisia näyttelyitä on kertynyt jo kymmeniä ja hän on laajentanut osaamistaan lukuisten taidekurssien kautta. Hän on työskennellyt monien muiden työtehtävien ohella myös taidealan kouluttajana ja opettajana.

Maritta Meckelborg, Joskus öisin ajattelen yhteistä matkaamme Polariksen alla. Kuva: Maritta Meckelborg.

Kuvani ovat osittain henkilökohtaisia pohdintoja ja sisäisiä muistikuvia kohtaamistani luontohavainnoista sekoittuen kuulemiini tarinoihin ja myytteihin kotoisesta luonnosta. Havainnon välittämisen lähtökohtaa tärkeämmäksi teoksissani nousevat asiat ajasta, ajan kulumisesta, elämästä yleensä; muustakin kuin ihmisen elämästä”, kertoo Meckelborg.

Tuusulalainen Meckelborg on tuottelias usean tekniikan taitaja. Mm. akvarellimaalausten ja grafiikkatöiden lisäksi taiteilija tekee puupiirroksia usein käsin valmistetuille japaninpapereille, joissa myös paperin rakenne tulee esiin. Monesti töiden lähtökohtana on pikainen arkinen kokemus, vilahdus luonnossa tai omien muistojen tapahtuma, ehkä pelkkä väri. Usein teoksissa on kuitenkin konkreettinen kohde, luonnoneläimistä erityisesti hirvi.

Vanhimmat ihmisen tekemät kuvat kallioissamme ovat hirviä. Muinaiset kuvat askarruttavat, olivatko ne muutakin kuin kuvia elämän edellytyksistä. Minun eläinkuvani ovat ehkä katsomista peiliin, myös ihmisen kuvia: elämän ja kuoleman kuvia. Näen luonnon henkisen kokemuksen alueena, johon minulla on omanlaiseni suhde. Pystyn kokemaan luonnon kautta ikuisuuden virran, johon kuulun nanosekunnin verran. Tunnesiteeni kotoiseen tuttuun luontoon näkyy kaikessa kuvallisessa työskentelyssäni; ihmisellä siihen on vain sivustakatsojan rooli”, pohtii Meckelborg.

Metsästysmuseon näyttelyssä on esillä kymmenkunta teosta, mm. puupiirroksia ja akvarelleja. Kaikki näyttelyn teokset ovat myös myynnissä.

Taiteilija kertoo taiteestaan Tuusulan kulttuuripalveluiden tekemällä videolla: https://www.youtube.com/watch?v=MOaftM1xtco

Pohjolan salo -taidenäyttely on esillä Suomen Metsästysmuseossa 7.10.2021–9.1.2022.