29.09.2020 - 31.12.2020

Vuoden 2020 puukonvalmistuksen SM-kilpailut järjestettiin koronaepidemiasta aiheutuneiden häiriöiden johdosta vasta syyskuussa Hämeen linnassa, jossa alkuperäissuunnitelmien mukaan piti olla myös Suomen Puukkoseura ry:n valtakunnallinen puukkotapahtuma. Tapahtumaa ei ollut, mutta kilpailut järjestettiin ajan hengen mukaan ilman yleisöä.

Kaikki SM-kilpailun 2020 puukot ovat nähtävillä Metsästysmuseon näyttelyssä vuoden loppuun saakka. Kuva: SMM / Taru Liukkonen.

Kilpailusarjat oli tällä kerralla nimetty perinteistä poiketen historiallisessa tapahtumapaikassa mahdollisesti olleiden vakanssien nimikkeitä noudattaen eli Linnanherran juhlapuukko, Riistanvartijan metsästysveitsi, Tallirengin käyttöpuukko, Linnanneidon korupuukko, Piian puukko, Ratsumestarin käyttöpuukko. Lisäksi oli Nuorten sarja ja Avoin sarja, joka oli tarkoitettu aikaisempien kilpailujen voittajille. Jokaiseen sarjaan oli annettu sanalliset ohjeistukset, joilla pyrittiin havainnollistamaan kunkin sarjan kilpailupuukon olemusta ja käyttötarkoitusta. Näiden ohjeistusten huomioiminen kilpailupuukkojen valmistuksessa, lisättynä puukkojen perinteisillä arviointikriteereillä, oli tuomariston ohjenuorana arvioinnissa.

Näyttelyä kootessaan Risto Mikkonen Suomen Puukkoseurasta ihasteli Linnanneidon korupuukko -sarjan voittajan Urho Lainion taidonnäytettä. Kuva: SMM / Taru Liukkonen.

Kilpailuun puukkoja oli lähetetty kaikkiaan 33 kappaletta, joka määrällisesti on vajaa puolet siitä määrästä, mikä Fiskarsin aikoina oli. Jos määrä olikin vähäisempi, niin laatu ei. Puukkojen viimeistelytaso oli erinomaisen korkea. Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta sarjojen ohjeistusta oli hyvin noudatettu ja se olikin tuonut mukaan mielenkiintoisia, lähes mielikuvituksellisia tuotteita.

Savonlinnalainen Jari Liukko voitti tyylikkäällä puukolla aikaisempien kilpailujen voittajille tarkoitetun Avoimen sarjan. Kuva: SMM / Taru Liukkonen.

Puukkojen korkea taso, etenkin aikaisempien kilpailujen voittajille tarkoitetussa avoimessa sarjassa, toi myös ongelmia tuomarointiin. Kun samaan sarjaan laitetaan linnanherran juhlapuukosta piian puukkoon ja kaikkea siltä väliltä, tulee arvioinnissa ongelmia. Tuomaristo oli ratkaisuissaan yksimielinen, eri kokoonpanolla tuomaristo olisi ehkä päätynyt toisenlaisiin ratkaisuihin.

 

Teksti:
Risto Mikkonen
Suomen Puukkoseura ry.