18.05.2021 - 12.09.2021

Suomen Puukkoseuran järjestämän vuosittaisen puukonvalmistuksen suomenmestaruuskilpailun palkitut puukot saapuivat Metsästysmuseoon tuoreeltaan tuomaroinnin jälkeen. Hämeen linnassa alun perin äitienpäiväviikonloppuna pidettäväksi suunniteltu Puukkopäivät-tapahtuma sen sijaan siirtyi syksyyn.

Linnateema näkyi kilpailukategorioissa, joita oli kuusi: Linnanneidon korupuukko, piian puukko, tallirengin käyttöpuukko, ratsumestarin käyttöpuukko, jahtivoudin metsästysveitsi ja linnanherran juhlapuukko. Kussakin kategoriassa oli erikseen määritellyt kriteerit kilpailutyön muotoilun ja materiaalien suhteen. Lisäksi oli avoin sarja voittajille, jossa kilpailivat aikaisemmissa SM-kisoissa voittaneet tekijät valitsemassaan kategoriassa, sekä nuorten sarja alle 18-vuotiaille. Vuodelle 2020 uudistettu temaattinen sarjajako on tuottanut virkistäviä, uusia näkemyksiä jo olennaisilta osiltaan vakiintuneeseen puukon muotokieleen.

Risto Mikkonen tarkastelee puukkokilpailun satoa. Kuva: Suomen Metsästysmuseo/Jouni Partanen

Kansalaisopistojen järjestämien puukkokurssien kautta kisoihin on tullut perinteisesti paljon kilpailutöitä ja samalla uusia harrastajia alalle, mutta nyt koronaviruksen vuoksi peruttujen kurssien vaikutus näkyi normaalia alhaisempana osallistujamääränä. Palkittujen 15 työn joukossa on siitä huolimatta erittäin laadukkaita puukkoja, joissa todella näkyy teeman mukaiseen perehtymiseen ja viimeistelyyn uhrattujen työtuntien määrä.

Puukot ovat esillä Metsästysmuseossa kesäkauden ajan 18.5.-12.9.2021.

Kuva: Suomen Metsästysmuseo/Jouni Partanen