07.06.2022 - 11.09.2022

Suomen Puukkoseuran järjestämän vuosittaisen puukonrakennuksen suomenmestaruuskilpailun palkitut puukot saapuivat Metsästysmuseoon. Toukokuiset Puukkopäivät järjestettiin jälleen Hämeenlinnassa keskiaikaisen linnan muurien suojissa.

Kuva: Suomen Metsästysmuseo/Jouni Partanen.

Linnahenkisiä kilpailukategorioita on kuusi: linnanneidon korupuukko, piian puukko, tallirengin käyttöpuukko, ratsumestarin käyttöpuukko, riistanvartijan metsästysveitsi ja linnanherran juhlapuukko. Kussakin kategoriassa oli erikseen määritellyt kriteerit kilpailutyön muotoilun ja materiaalien suhteen. Lisäksi oli avoin sarja voittajille, jossa kilpailivat aikaisemmissa SM-kisoissa voittaneet tekijät, sekä nuorten sarja alle 18-vuotiaille.

Avoimen sarjan Linnanneidon korupuukon parhaita. Kuva: Suomen Metsästysmuseo/Jouni Partanen.

Koronavirus vaikutti edelleen kilpailijamääriin, kun kansalaisopistojen ja muiden tahojen järjestämiä puukontekokursseja on vuoden aikana jouduttu karsimaan. Palkittujen töidn joukossa on siitä huolimatta erittäin laadukkaita puukkoja, joissa näkyy teeman mukaiseen perehtymiseen ja viimeistelyyn uhrattujen työtuntien määrä.

Puukot ovat esillä Metsästysmuseossa kesäkauden ajan 7.6.-11.9.2022.