Sako Oy, alkujaan Suojeluskuntain Ase- ja Konepaja Osakeyhtiö, on palvellut metsästäjiä sekä ammunnanharrastajia Suomessa ja maailmalla sadan vuoden ajan. Se on ollut suomalaisen muotoilun ja tarkkuuden tae jo useille sukupolville. Se on tarjonnut työtä erityisesti valmistuspaikkakunnallaan Riihimäellä ja saavuttanut menestystä maailmalla.

Sako Oy täyttää sata vuotta 1.4.2021. Sen kunniaksi Suomen Metsästysmuseo tekee näyttelyn Sako 100 vuotta, joka on esillä museolla 1.4.–26.9.2021 välisenä aikana.

Tätä näyttelyä ja Sakon historian taltioimista varten käynnistetään Sako Oy:n ja Suomen Metsästysmuseon yhteistyönä keruu, jossa tallennetaan Sakoon liittyvää materiaalia. Keruun kohderyhmää ovat Sakolla työskennelleet henkilöt, riihimäkeläiset tai Riihimäellä asuneet sekä koko Suomen mittakaavassa käyttäjät, siis metsästäjät, ampumaurheilijat ja ammunnanharrastajat.

Keruussa taltioidaan Sakoa koskevia esineitä, valokuvia ja kirjoitettuja muistoja. Materiaalia voi luovuttaa Metsästysmuseolle lainaksi näyttelyä varten tai luovutuksena museon kokoelmiin. Kirjoitetut muistot ja muu kirjallinen materiaali tallennetaan Metsästysmuseon arkistoon.

Keruu jatkuu helmikuun loppuun asti ja on kaikille avoin. Mikäli sinulla on Sako Oy:tä koskevaa aineistoa tai omia muistoja, toimita ne Suomen Metsästysmuseolle. Tarkemmat ohjeet aineiston luovutuksesta löytyvät alta.

Kuva: Suomen Metsästysmuseon valokuva-arkisto.

TOIMITUSOHJEET

 

Kirjalliset vastaukset

Kirjoita Sakoon liittyvistä muistoistasi, vastaus on vapaamuotoinen. Kirjoita omalla tyylilläsi. Tekstien pituutta ei ole rajoitettu. Sisältö on tärkeä, ei tyyli tai oikeinkirjoitus. Kirjoita alkuun taustatietosi: Koko nimi, ammatti (myös entiset, huomaa: ”eläkeläinen” ei ole ammatti) ja koulutus, syntymäaika ja -paikka, osoite, puhelin ja sähköpostiosoite. Jos olet kuullut asian joltain toiselta, esim. vanhemmiltasi, ilmoita myös kertojasta vastaavat tiedot. Kirjoita mieluiten sähköisesti ja palauta teksti sähköpostitse. Jos kirjoitat paperille, kirjoita vain paperin toiselle puolelle. Älä käytä tarroja, teippejä tai niittejä.

 

Haastattelut

Muistitietoa kerätään kirjoitetussa muodossa tai myös valmiina haastatteluina. Erillisiä haastatteluja emme tässä vaiheessa pysty tekemään. Lue alkuun haastattelun aihe SAKO 100 VUOTTA, haastattelun aika ja paikka, haastattelijan nimi, ammatti (myös entiset) ja koulutus, syntymäaika ja –paikka. Ilmoita haastateltavasta samat tiedot. Liitä mukaan yhteystietosi ja haastateltavien yhteystiedot. Äänittämiseen käyvät erilaiset sanelukoneet ja nauhurit.

 

Valokuvat

Museo ottaa mielellään vastaan Sakoon liittyviä valokuvia. Halutessasi palautamme alkuperäiset kuvat. Kirjoita lähettämistäsi valokuvista tai negatiiveista erilliselle paperille (ei kuviin) seuraavat tiedot: Kuvausaika ja -paikka, kuvaaja, mitä kuva esittää ja keitä henkilöitä siinä on. Digikuvat tulee lähettää cd:llä tai muulla tallennusvälineellä, muutaman kappaleen erät sähköpostitse.

Kuva: Sako Oy:n arkisto.

 

Esinelahjoitukset

Ota yhteyttä esinekokoelmista vastaavaan amanuenssiin Perttu Materoon, email. perttu.matero@metsastysmuseo.fi, puh. 050 435 7139.

 

Käyttö- ja julkaisuoikeuslupa

Suomen Metsästysmuseolla on saapuneeseen aineistoon julkaisuoikeus. Erillisiä tekijänpalkkioita ei makseta. Vastaajan antamat tiedot voidaan julkaista nimettömänä ja ilman vastauksessa mainittuja henkilönimiä. Luovuttaja voi myös antaa aineiston väliaikaisesti vain Sako 100 vuotta -näyttelyä varten. Halutessaan vastaaja voi osittain tai kokonaan kieltää aineistonsa julkaisun ja luovuttaa sen talletettavaksi arkistoon vain tutkimuskäyttöön.

Liitä vastaukseesi allekirjoitettu suostumuksesi siihen, että aineisto voidaan arkistoida nimelläsi Suomen Metsästysmuseon arkistoon sekä mahdolliset haluamasi käyttörajoitukset. Äänitettä lähetettäessä suostumus yhteystietoineen tulee liittää oheen erilliselle paperille.

 

Vastausten lähettäminen

Lähetä vastauksesi 28. helmikuuta 2021 mennessä sähköpostilla osoitteeseen jouni.partanen@metsastysmuseo.fi tai kirjeitse osoitteeseen Suomen Metsästysmuseo, Tehtaankatu 23 A, 11910 Riihimäki. Lisää kuoreen tai sähköpostin aihekenttään ”Sako 100 vuotta -keruu”. Haastattelun voi lähettää cd:llä tai muistitikulla. Emme palauta kirjoituksia emmekä tallenteita, joten kopioi ne itsellesi halutessasi.

 

Keruuta koskeviin kysymyksiin vastaa

Viestintäsuunnittelija Jouni Partanen

Email. jouni.partanen@metsastysmuseo.fi

Puh. 050 321 5259.

Kuva: Sako Oy:n arkisto.