Lainattavat näyttelyt

Suomen Metsästysmuseo lainaa tuottamiaan näyttelyitä museoille, yrityksille, kouluille, kirjastoille tai muihin julkisiin tiloihin.

Suomen Metsästysmuseo lainaa tuottamiaan näyttelyitä museoille, yrityksille, kouluille, kirjastoille tai muihin julkisiin tiloihin. Myös yksityishenkilöt voivat halutessaan saada museonäyttelyn lainaan.

Näyttelyitä on eri kokoisia erilaisiin tarpeisiin ja niitä on helppo muunnella tilan sekä tilanteen mukaan. Näyttelyihin kuuluvista esinelainoista sovitaan aina erikseen, sillä näyttelypaikan on olosuhteiltaan sovittava museoesineiden säilyttämiseen.

Lainaaja hoitaa näyttelyn kuljetuksen sekä vakuutuksen laina-ajaksi. Näyttelystä perimme käsittelymaksuna 300 €/ensimmäinen kuukausi ja 50 €/lisäkuukausi.

Näyttelyt

Suomen peura

Sata vuotta sitten maastamme hävinnyt ja sotien jälkeen takaisin palannut metsäpeura oli tuhansien vuosien ajan tärkeimpiä riistaeläimiämme. Se vaikutti aikanaan asutukseen ja yhteisörakenteisiin ja on edelleen läsnä paikannimistössämme ja kielessämme. Näyttelyteksteissä metsäpeura-asiantuntijat esittelevät peuran biologiaa ja kulttuurihistoriaa peurakuoppien ajoilta nykyisiin siirtoistutuksiin. Palkitun luontokuvaajan Antti Leinosen tuoreet peurakuvat Kainuusta muodostavat näyttelyn visuaalisen rungon.
9 kpl plansseja, (noin 100 x 200 cm.)
23 kehystettyä valokuvaa, (noin 60 x 90 cm.)

Suden paluu – suomalaista susihistoriaa

Näyttely tarjoaa suomalaista susihistoriaa ja -biologiaa eväiksi susikeskusteluun. Näyttelyssä valotetaan monipuolisesti sutta osana suomalaista ja eurooppalaista luontoa ja kulttuuria sekä kerrotaan millainen susi on eläinlajina, tutkimuskohteena ja riistaeläimenä. Näyttely esittelee myös satujen, tarinoiden ja modernin populaarikulttuurin suden – suden ihmisten mielessä ja kielessä. Osana näyttelyyn kuuluu myös monenlaisten sudenpyyntitapojen esittely 1700-luvulta nykypäiviin, sudenkuopista lippusiimoihin. Suurjahtien kautta näyttelyssä edetään myös sudensuojeluaatteen voimistumiseen 1970-luvulta lähtien.

14 kpl plansseja (100 x 200 cm.)

Lännen hunttarit – Metsästäjiä Amerikan suomalaismetsistä

Näyttely johdattaa Yhdysvaltain Michiganin, Wisconsinin ja Minnesotan osavaltioiden suomalaissiirtolaisten eräpoluille ja metsäkämpille. Seuraa tuhansien lumikenkien tallaamaa polkua valkohäntäpeurojen ja mustakarhujen hallitsemiin erämetsiin, minne kirveillään raivasivat uudistilansa Pohjolan katajaisen kansan perilliset. Sarja kertoo metsästyksestä ja siinä tapahtuneista muutoksista aina suomalaissiirtolaisten saapumisesta nykypäiviin.

– 13 kpl Roll-up telineitä, (100 x 240 cm)

Punaturkin jäljillä

Näyttelyssä kuljetaan punaturkin jäljillä historiasta nykypäivään ja esitellään viekas Mikko Repolainen perin pohjin. Miten arvostetusta turkiseläimestä ja erämaiden asukista tuli taajamien tuntumassa viihtyvä citykettu ja riistanhoitajien vahinkoeläin?

– 8 kpl Roll-up telineitä
– 36 kpl Juha Mälkösen kettukuvia

Ilveksen jäljillä

Suomalaista ilveshistoriaa ja näkemyksiä ilveksestä. Näyttely esittelee ilveksen biologiaa ja elintapoja sekä kertoo ilveksestä arvokkaana turkiseläimenä ja tutkimuskohteena.

– 9 kpl kuva- ja tekstipaneeleja (100 x 200 cm)

Jägarlifvet är så härligt
Eräkirjailija, metsästäjä ja tutkimusmatkailija Ludvig Munsterhjelm

Näyttely esittelee Tuuloksessa vuonna 1880 syntyneen toimittaja, eräkirjailija ja luonnontutkija Ludvig Munsterhjelmin. Pohjoinen luonto otti kirjailija-tutkijan valtoihinsa, ja tutkimusmatkat suuntautuivat jopa Huippuvuorille, Sahalinille ja Grönlantiin.

– 9 kpl ripustettavia kuva- ja tekstikankaita (100 x 200 cm)

Metsäjänis ja rusakko

Metsäjäniksen ja rusakon biologiaa ja kulttuurihistoriaa.

– 9 kpl kovalevypaneeleja (100 x 80 cm)

Optaakareita ja kaatoryyppyjä

Näyttely tarjoaa katsauksen suomalaisen metsästyksen alkoholirituaaleihin. Lisäksi näyttelyssä käsitellään laajemminkin suomalaista alkoholikulttuuriia ja -politiikkaa. Sijansa näyttelyssä saavat niin Turmiolan Tommi kuin nykypäivän viinejä maisteleva kohtuukäyttäjäkin.

– 10 kpl kuva- ja tekstikankaita (100×200 cm)

Pohjolan metson hovissa

Martti Rikkosen valokuvanäyttely riistalinnuistamme arvokkaimmasta metsosta.

– 27 kpl värikuvia (52 x 37 cm) ja 6 kpl (67 x 47 cm)

Salojen majava

Majava on arvokas riistaeläin, josta hyödynnetään kestävä turkis ja maukas liha. Majavat muokkaavat elinpiiriään mieleisekseen veden kulkua patoamalla. Majava katosi Suomesta liiallisen pyynnin ansiosta 1800-luvulla. Jo muutamia vuosisatoja aiemmin alkaneen harvinaistumisen ansiosta majava tunnettiin ennen häviämistään kaukaisten salojen ja erämaiden asukkina. Majava palasi eläimistöömme 1900-luvulla ja sen metsästys vähitellen käynnistyi, saavutti salaperäinen eläin jälleen arvostetun aseman suomalaisten metsästäjien keskuudessa.

– 5 kpl Roll-up telineitä (85×200 cm)

Sotka sorea lintu
Antti Sarajan valokuvanäyttely

Sotkasta se kaikki alkoi. Sotka lenteli meren yllä eikä löytänyt laskeutumispaikkaa. Sellaista ei ollut, koska maailmaa ei vielä ollut. Oli vain alkumeri ja sotka. Kunnes yhtäkkiä tapahtui jotain… veden emosen polvi nousi merestä! Sotka laskeutui polvelle ja laski siihen munansa. Mutta kuinka ollakaan, veden emonen liikautti polveaan ja sotkan munat kierivät veteen. Yksi munista rikkoutui ja kas, tästä munasta muodostui maailma!

– 30 kpl värivalokuvia (50 x 70 cm) ja 3 kpl (100 x 200 cm)

Virtaavien vesien raakku

Jokihelmisimpukan pyyntihistoriaa -näyttely kertoo pyyntihistorian lisäksi myös raakkututkimuksesta, raakun nykylevinneisyydestä sekä tämän luontomme pitkäikäisimmän eläinlajin suojelutoimista. Näyttely kertoo myös siitä kuinka näitä erämiehen aarteita, helmiä, on käytetty koristautumiseen, niin kansanomaisissa vaatekappaleissa kuin kultaseppien helmikoruissakin.

– 8 kpl kuva- ja tekstipaneeleja (90 x 120 cm)