Talvikki seikkailee luonnon valossa

Metsästysmuseon talviretkeilytapahtuma Talvikki järjestetään jälleen 9.2.2020. Tällä kertaa Talvikki iloitsee kevään myötä lisääntyvästä valosta ja kaikista ulkoilma-aktiviteeteista, joita se mahdollistaa.

Pohjoisen luonnon omaleimainen piirre on talvikausi, jolloin valoa on vähän. Silti sitä on: moniväriset auringon nousut ja -laskut ja yötaivaan tähdet, kuu ja revontulet. Retkeily ilta- ja yöaikaan on myös elämys, jonka soisi olevan tuttua ainakin suomalaisille itselleen, onhan siitä povattu jonkimoista matkailuvalttiakin keinovalon kyllästämässä nykymaailmassa.

Valo on valokuvaajan työkalu, kumppani ja toimintaympäristö. Riihimäkeläislähtöinen Jari Rantapelkonen on Enontekiön kunnanjohtajan toimensa ohessa syventynyt luontokuvaukseen Käsivarren Lapissa, jossa pohjoisen valon koko kirjo eri vuodenaikoina avaa kuvaajalle huimat mahdollisuudet. Hänen kuvaesityksestään ”Valon rytmit – 8 vuodenaikaa tuntureiden Lapissa” saadaan nauttia puolelta päivin Jaakko Ojanperän trofeekokoelman näyttelysalissa.

Mitä niihin jokamiehenoikeuksiin oikein kuuluikaan? Anne Rautiainen Suomen Ladusta on vetänyt lukuisia koulutuksia jokamiehenoikeuksista ja on nyt Talvikissa kertomassa tästä maailmanmittakaavassa ainutlaatuisesta käytännöstä Riihiladun toimintapisteellä. Riihilatu esittelee tuttuun tapaansa myös omaa toimintaansa ja esillä on mm. jatkuvasti suosiotaan lisääviä läskipyöriä.

Moni miettii nykyään suhdettaan lihansyöntiin ja eettiseen ruokavalioon. Aleksi Lumme ratkaisi asian omalta kohdaltaan ryhtymällä metsästäjäksi, koska hän halusi tietää syömänsä lihan alkuperän, ja varmimmaksi konstiksi osoittautui sen hankkiminen itse. Hänen viime vuonna ilmestynyt kirjansa Metsästä kertoo hänen polustaan metsästäjäksi. Lumme esittelee kirjaansa kello yhden jälkeen Ojanperän salissa. Metsästysseuratoimintaa esittelee koko tapahtuman ajan Riihimäen Eränkävijät. Luvassa on mm. metsästyskoiria varusteineen ja jousiammuntanäytöstä.

Riihimäen seurakunnan lastenohjaajat leikittävät lapsia ja Riihimäen Erätytöt ja Eräpojat esittelevät partiotoimintaa. REETUn ja seurakunnan myyntipisteiltä saa myös totuttuun tapaan kahvia, makkaraa ja hernekeittoa. Lisäksi ohjelmassa on poniajelua sekä Birdlife Kanta-Hämeen lintutietoutta.

Tervetuloa mukaan katsomaan maailmaa luonnon valossa!