Pääpaino Aseita Suomesta -näyttelyssä on kolmen maassamme toimineen suurehkon asetehtaan – Sako Oy:n, Tikkakoski Oy:n ja Valmet Oy:n Tourulan tehtaan (ent. Valtion Kivääritehdas) – metsästys- ja urheiluasetuotannossa. Aseiden lisäksi esillä on myös pienvalmistajien aseita, asepajan kalustoa, patruunavitriini sekä runsaasti multimediamateriaalia.

Metsästysmuseossa on esillä vanhan asepajan esineistöä.

Kuva: Nelli Kivinen.

Metsästäjien tarpeisiin on tehty aseita jo pitkään lukuisissa pienissä asepajoissa eri puolilla Suomea. Aseet eivät välttämättä aina olleet tyylikkäitä, tärkeintä oli että niillä metso putosi ja hirvi kaatui ja saatiin lihaa pöytään. Näyttelyssä on esillä myös aseiden valmistuksessa käytettyjä pikkupajojen työvälineitä, kuten esimerkiksi piippusorvi Pellonpään asepajasta Alavudelta sekä puusta valmistettu aseiden piippujen poraamiseen käytetty käsin pyöritettävä poraratas Loukeisen pajasta Tuusniemeltä.

Suomessa on valmistettu myös maailmanluokan patruunoita. Sako, Lapua ja Vihtavuori ovat tarjonneet metsästäjille ja kilpa-ampujille tuotteittaan jo vuosikymmenten ajan. Näyttely esittelee keskeisimmät kaliiperit ja esimerkkipatruunat.

Vuoden 2021 Sako 100 vuotta -juhlanäyttelyn tiimoilta salissa on väliaikaisesti esillä Sako Oy:n uudempaa tuotantoa 2000-luvulta, mm valmistajan 90-vuotisjuhlaversio Sako 85 -kivääristä. Uudemmat mallit ovat museolla lainassa Sako Oy:ltä.

Aseita Suomesta -näyttelyn antia täydentää monipuolinen audiovisuaalinen materiaali, mm. vanhat tehdasfilmit sekä eri tyyppisten aseiden toimintaperiaatteita havainnollistavat animaatiot.

Metsästysmuseossa on esillä Suomen teollisen asevalmistuksen historiaa.

Kuva: Nelli Kivinen.