Laajuudessaan kokoelma on hyvä tutustumiskohde trofeeharrastajien lisäksi koululuokille, ulkomaisista eläimistä kiinnostuneille tai vaikkapa metsästysmatkalle valmistautuville metsästäjille. Yli 250:n erilaisen trofeen lisäksi kokoelmaan kuuluu afrikkalaista esineistöä – jousia, nuolia, keihäitä, veistoksia – sekä Ojanperän tärkeimmät jahtiaseet.

Kokoelman trofeet ovat sekä ulkomaisten että suomalaisten eläintentäyttäjien valmistamia. Monet trofeista on palkittu trofeenäyttelyissä ja seitsemän on päässyt Rowland Wardin Suurriistan ennätysten kirjaan (Rowland Ward’s Records of Big Game). Ojanperän kokoelmaan sisältyy tavoiteltu the Big Five eli afrikkalainen norsu, sarvikuono, leijona, leopardi ja kafferipuhveli sekä vieläpä the Big Seven, johon edellisten lisäksi kuuluvat myös krokotiili ja virtahepo. Trofeekokoelma Jaakko Ojanperä toteuttaa kattavasti ja näyttävästi yhtä Suomen Metsästysmuseon perustehtävää, suomalaisten ulkomailla harjoittaman metsästyksen tallentamista ja esittämistä.

_DSC7412

Alastarolla vuonna 1939 syntynyt rakennusmestari Ojanperä on tehnyt valtaosan työurastaan ulkomailla. Hän on työskennellyt – ja samalla metsästänyt – yli 60:ssä maassa, mikä selittää kokoelman poikkeuksellisen laajuuden. Ojanperän metsästyshistoriassa yhdistyvät perinteiset suomalaiset metsästystraditiot kansainvälisiin suurriistanpyynnin perinteisiin.

Jaakko Ojanperän trofeekokoelmaan pääsee tutustumaan myös verkossa. Koskaan ennen museot eivät ole päässeet yhtä lähelle kävijöitä kuin nyt – heidän taskuihinsa.