Metsästys- ja eräteemat ovat olleet suosittuja kuva-aiheita postikorteissa. Jylhät erämaisemat ja villit riistaeläimet ovat kuvittaneet postikortteja 1800-luvun loppupuolelta lähtien. Edelleenkin luontoaiheet ovat postikorttien suosituimpia kuvituksia.
Suomen Metsästysmuseon arkistossa on laaja metsästys- ja eräaiheisten postikorttien kokoelma. Postikortteja on museon kokoelmissa reilu 6000 kappaletta, joista yli puolet on digitoitu. Metsästysmuseon digitoituihin postikortteihin voi tutustua Finna-palvelun kautta: https://tinyurl.com/erapostikortit
Sata vuotta vanhassa postikortissa kuvataan vauhdikasta jänisjahtia. Kortti 157 / Suomen Metsästysmuseon arkisto.
Suomen ensimmäiset postikortit lähetettiin vuonna 1871. Postikortti oli kirjeeseen verrattuna nopea ja halpa viestintäväline, joka vakiinnutti nopeasti paikkansa kirjeiden rinnalla. Varhaiset postikortit olivat kuvattomia ja osoite ja viesti kirjoitettiin eri puolille korttia. Tultaessa 1900-luvulle postikortit olivat jo vakinaistaneet nykyisinkin tunnistettavan muotonsa, joka koostuu kuvapuolesta ja kahtia jaetusta taustapuolesta.
Painotekniikan myötä postikorteista tuli massatuotteita, joita lähetettiin huippuvuotena 1920 Suomessa yli 10 miljoonaa kappaletta! Varhaiset kuvapostikortit tulivat Suomeen tuontitavarana erityisesti Saksasta ja Ruotsista, myös Metsästysmuseon vanhimmat postikortit 1900-luvun alusta ovat ulkomaisia.
Varhaisissa postikorteissa tervehdykset kirjoitettiin kuvapuolelle. Metsästyskoira-aiheinen kortti on 1900-luvun alusta. Saksalainen M. Müllerin kuvittama postikortti on samalta aikakaudelta. Kortti 2012 ja kortti 36 / Suomen Metsästysmuseon arkisto.
Luontoteemaiset postikortit ovat yksi suosituimmista kuva-aiheista. Metsästysmuseon kokoelmiin on kerätty postikortteja, jotka liittyvät aihepiireiltään suoraan metsästykseen tai laajemmin eräkulttuuriin. Korteissa toistuvat upeat erämaisemat, vauhdikkaat metsästystilanteet, retkeily- ja kalastusaiheet sekä luonnoneläimet puuhissaan. Oman erityisen ryhmänsä muodostavat myös huumorikortit, joissa metsästystilanne on usein käännetty koomisesti päälaelleen. Pilke silmäkulmassa tehdyt kortit kuvastavat metsästäjien huumorista laajemminkin.
Huumorikortteja eri vuosikymmeniltä. Varhaisessa 1920-luvun kortissa jänikset ja korppi virnuilevat metsästäjän selän takana. Fingal eli Lars Carlsson on tehnyt paljon metsästysaiheisia huumorikortteja. Esimerkkikortti on arviolta 1970-luvulta. Kortti 43 ja kortti 3022 / Suomen Metsästysmuseon arkisto.
Postikorttien kuvitukset on tehty sekä valokuvista että maalauksista ja piirroksista. Kuuluisia huumoripostikorttien tekijöitä ovat muun muassa Fingal eli Lars Carlsson sekä Jac. Edgren. Kotimaisista tekijöistä mainittakoon esimerkiksi Martti Arkon eräily- ja luontoaiheiset postikorttinsa.
Postikorttikokoelman lisäksi Metsästysmuseolla on myös laaja eräaiheisten joulukorttien kokoelma. Jo perinteeksi muodostunut joulukorttinäyttely avautuu museolla Joulutoripäivänä 23.11.2024.
Nokipannukahvit, nuotio sekä kauniit erämaisemat ovat olleet vuosikymmeniä suosittuja kuva-aiheita. Postikortin kuva Tomi Hälvä, 1995. Kortti 1417 / Suomen Metsästysmuseon arkisto.