Kuva: Suomen Metsästysmuseon kuva-arkisto/Santtu Kuparinen

 

Atlantin takaa tuli jokin aika sitten yhteydenotto Conservation Unfiltered -podcastin pitäjältä, Jason Crightonilta, joka oli päätynyt tutkiskelemaan valkohäntäpeuran siirtoistutuksen tarinaa Suomessa. Hän päätti ottaa yhteyttä Suomeen ja lopulta päädyimme jutustelemaan metsästyksestä Suomessa ja Yhdysvalloissa. Valokeilassa oli erityisesti valkohäntäpeuran historia ja sen metsästys.

Ensimmäiset valkohäntäpeurat tuotiin Laukon kartanon tilalle Vesilahdelle vuonna 1934. Ne olivat lahja Minnesotassa asuvilta amerikansuomalaisilta, jotka halusivat antaa persoonallisen lahjan entiselle kotimaalleen. Tästä siirrosta sai alkunsa Suomen nykyinen peurakanta.

Kuva: Suomen Metsästysmuseon kuva-arkisto.

Alun vaikeuksista ja toisesta maailmansodasta huolimatta peurat onnistuivat sopeutumaan Suomen luontoon ja niitä päästiin ensimmäisen kerran metsästämään jo 1960-luvun alussa. Maailmankin mittakaavassa tämä oli harvinaisen onnistunut siirtoistutus, ja valkohäntäpeurasta on tullut taloudellisesti ajatellen Suomen toiseksi tärkein riistaeläin hirven jälkeen.

Conservation Unfiltered -podcastissa käsitellään metsästystä ja luonnonsuojelua eri näkökulmista, toki Yhdysvalloista ja Pennsylvaniasta käsin. Keskustelukieli on luonnollisesti englanti. Valkohäntäpeuraa ja Suomea käsittelevä jakso, jossa Metsästysmuseokin on mukana, on kuunneltavissa täällä: https://www.conservewild.org/podcast/episode/24e60927/ep-84-wait-theres-whitetail-deer-in-finland